A Pomázi Állatvédő és Állatsegítő Egyesület tevékenysége, programja

laraAz 1995-ben alakult, s 1998. óta közhasznú szervezetként működő Pomázi Állatvédő és Állatsegítő Egyesület folyamatosan menti – begyűjti, elhelyezi és ellátja – a gazdátlanná vált, bajba jutott állatokat, ezzel részben átvállalva az önkormányzattól a kóbor állatok problémájának kezelését, illetve humánus megoldását. Az Egyesület működési területe Pomáz és közvetlen környékén túl esetenként kiterjed Budapest különböző kerületeire és a Pest környéki településekre is, amennyiben ezen területekről a segítségünket kérik.

2001. óta üzemeltetjük a Pomázi Önkormányzattól kapott 600 négyszögöles területen a magánadományból megépített pomázi kutyaotthont. Kényelmes, fedett, csatornázott kennelekben helyezzük el a gondjainkba vett, gazdátlan sorból megmentett kutyákat (kennelenként 2-3 kutyus, saját kutyaóllal), akik teljes ellátásáról gondoskodunk (etetés, oltás, ivartalanítás, minden szükséges orvosi beavatkozás, chippelés). Naponta frissen főzött ennivalót kapnak (hús, kiegészítve tésztával, vagy száraztáppal). Naponta többórás szabad mozgást és játékot, a nyári melegben a kihelyezett pancsolókban fürdési, hűsölési lehetőséget biztosítunk számukra a füves, fás, bokros területünkön. Folyamatosan igyekszünk mindannyiuk számára új, szerető örökbefogadó családot találni. Kutyaotthonunkban altatás nincs, amelyik védencünk nem talál gazdára, szeretettel gondoskodunk róla élete természetes végéig.

yoda1Az Egyesület az életmentő tevékenység mellett lehetőségeihez mérten segítséget nyújt nehéz anyagi körülmények között élő kutyatartóknak, illetve olyan idős embereknek is, akik már kevésbé tudnak gondoskodni állataikról. Segítünk az állatoknak ennivalóval, kedvezményes állatorvosi ellátással, vagy – ha olyan szomorúak a körülmények – a szóban forgó személyek kutyáinak menhelyünkön való elhelyezésével. Feladatunknak tartjuk és nagy hangsúlyt fektetünk a jövő generációjának oktatására, nevelő-felvilágosító tevékenységgel tanítva a gyerekeket a helyes állattartási kultúrára és állatvédelemre. Ezáltal megtanulják az élet tiszteletét, megbecsülését az állatokkal való törődésen keresztül. Gyakran jönnek kutyaotthonunkba diákok segíteni nemcsak alkalmanként, de a nyári szünet 1-1 hetére. Több középiskolával kötöttünk szerződést, így nálunk töltik le az 50 óra közhasznú munkát a diákok. Ez örömteli dolog, mert megtanulnak másokról gondoskodni, kialakul egy erősebb felelősségérzet a gyengék, kiszolgáltatott helyzetben lévők iránt, megtanulják elfogadni egy tőlünk eltérő, más élőlény szokásait, ami később az emberi társadalomban is segít a másság elfogadásában, tolerálásában.

11823871_939198319470797_590645548_n20 éves erőfeszítéseink eredményének tudjuk be azt, hogy egyre többen vannak olyanok, akik nem tudják elnézni az után kóborló, szenvedő állatokat és nem a gyepmesterért kiáltanak, hanem megpróbálnak segíteni vagy az állatvédők megkeresésével, vagy úgy, hogy ideiglenesen magukhoz veszik a bajban lévő állatot, s csak ezután kérik a segítségünket. Így együttesen ez az állatmentő és állatvédő tevékenység nagymértékben hozzájárul nemcsak Pomáz környezetének védelméhez, de az emberek biztonságának, biztonságérzetének és jó közérzetének javításához is.

 Éves programjainkban eltérés nincs. Tevékenységünk arra irányul, hogy minden, látóterünkbe került, bajba jutott állaton segíteni tudjunk és a pomázi kutyaotthon folyamatos működtetésével, fenntartásával – ha mód van rá, fejlesztésével – minél többük számára biztosíthassuk a túlélést, a boldog, biztonságos élet lehetőségét.

mimiEzt nonprofit szervezet lévén csak a befolyt adományokból, az SZJA nekünk ajánlott 1 %-ból, illetve esetenként pályázati támogatásokból tudjuk megvalósítani. Egyesületünknek nincs alkalmazottja, minden menhelyi munkát, az oktatást és a családoknál élő kutyák ellátását az egyesületi tagok látják el felváltva, szabadidejükben, az év minden napján, természetesen anyagi ellenszolgáltatás nélkül.

MarcipánSajnos, egyre több a segítségre szoruló állat, jelenleg is jóval több kutyáról vagyunk kénytelenek gondoskodni, mint amennyi ellátását az egyesület anyagi lehetőségeiből biztosítani tudjuk. Ezért kérünk minden állatszerető, életet tisztelő embert, hogy segítsenek nekünk akár tárgyi adománnyal, akár pénzadománnyal (erről igazolást állítunk ki minden esetben), hogy továbbra is segíteni tudjunk a bajbajutottakon!

 Támogatásukat hálásan köszönjük!

 PÁVE