Örökbefogadásról

FONTOS TUDNIVALÓK A TŐLÜNK TÖRTÉNŐ ÖRÖKBEFOGADÁSRÓL

Szeretnék néhány gondolatot megosztani Veled állatotthonunk elveiről és az örökbefogadásról.

Bosco - kan

Bosco

Ha örökbefogadáson gondolkodsz, kérünk Téged, az alábbi gondolatokat mérlegeld, hogy valóban megfontolt és felelősségteljes döntést  tudj hozni – hiszen ne feledjük, ideális esetben az örökbefogadás egy életre szól!

Tudni kell, hogy elsősorban az állatok érdekeit tartjuk szem előtt, ezért nálunk az örökbefogadás feltétele, hogy

–         állatot csak 18. életévét betöltött személy fogadhat örökbe,

–        ajándékba nem vihető el kutya tőlünk, csak az örökbefogadónak adjuk oda,

–    kennelbe zárva, vagy láncra kötve semmi esetre sem adunk kutyát, valamint fontos szempont, hogy kertben tartott kutya esetén hibátlan kerítés szükséges,

–       az örökbefogadónak vállalnia kell, hogy Egyesületünk önkéntesei időnként személyesen vagy telefonon érdeklődnek az állat életkörülményeiről,

–         az örökbefogadó nyaralása, betegsége esetén meg kell oldania a kutyáról való gondoskodást,

–       az örökbefogadó tudjon a kutyáról megfelelően gondoskodni, elég időt rászánni, tudja tanítani, szocializálni, megfelelő életkörülményeket biztosítani számára,

Zseton - kan - gazdijelöltes

Zseton

–    vállalnia kell, hogy betegség, sérülés esetén azonnali orvosi ellátást biztosít a kutya számára, valamint a kötelező oltásokat, chipezést, és az ivartalanítást magára vállalja, amennyiben szükséges (például ha a menhelyre kerülés és a gazdihoz jutás idejének rövidsége miatt nem történt meg),

–      amennyiben a kutya még ivarosan került örökbe adásra, az Egyesület az ivartalanítás költségének felét visszatérítheti a gazda számára, amennyiben az éves költségvetéséből ezt képes fedezni. DE! Csakis kizárólag akkor, ha az egyesülettel szerződésben lévő állatorvossal, az egyesülettel előzetesen, írásban egyeztetve, az egyesülettel jóváhagyatva történik meg a kutya ivartalanítása.

–         örökbefogadó tudomásul veszi, hogy az állatoknak nincs „ára”. Az Egyesület 2014 márciusától egy jelképes adományt – 10.000,- Ft – kér cserébe, mely fedezi a chipeltetés és egy oltás árát. (Menhelyünk költségeit kizárólag a nekünk ajánlott SZJA 1 %-ból tudjuk fedezni, más bevételi forrásunk nincs.)

Természetesen azért nincs a felsorolásban, hogy TILOS a kutyát bántalmazni, láncon tartani, rövid láncra kikötni, éheztetni, magára hagyni, mert ilyet jóérzésű, tisztességes, felelősségteljes ember nem tesz meg, nem csak a 1115/2012. (VI. 11.) Korm. rendeletben leírt felelősségre vonástól félve, hanem mert embertelen, kegyetlen bánásmód.

 – Arra lehetőséget biztosítunk, hogy a kutyát a gazdijelölt lefoglalja, míg a kutya fogadására felkészül, de csakis az alábbi feltételek vállalásának esetében. A szigorú feltételek az utóbbi idők tapasztalatai hozták életre.

zafir2

Zafír

– Egy gazdijelölt a kutyát 30 naptári napra foglalhatja el, amennyiben aláírja az örökbefogadási szerződést, és az örökbe fogadási szerződés aláírását követő 2 munkanapon belül átutalja az egyesület bankszámlaszámára a foglalási díjat, mely jelenleg 20.000,- Ft. A foglalási díj 50%-át visszakapja a gazdi, amennyiben a gazdi igazolja, hogy a tőlünk ivarosan – amennyiben ivarosan fogadta örökbe, ez kölyökkutyáknál fordulhat elő elsősorban – örökbe fogadott kutya közben ivartalanításra került. Foglalási díjjal lefoglalt kutya esetében az ivartalanítási költség teljes egésze a gazdit terheli.

– Abban az esetben, ha a kutyát a gazdi az örökbe fogadási szerződés aláírását követően se veszi magához 30 naptári napon belül, az örökbe fogadási szerződés semmissé válik, és a foglalási díj sem kerül visszafizetésre.

A fenti „szigorú feltételek” ellenére szeretnénk biztatni Téged, aki  örökbefogadáson gondolkozol,  ne félj a felelősségtől, hiszen amint megismered „barátodat”, azonnal minden olyan természetes lesz, mint a levegővétel.

A kutya nem csak az ember leghűségesebb barátja, hanem esetenként bátor segítő, mentő, vakvezető, vagy egyszerűen csak társaság, családtag, akinek mi, emberek jelentjük a „mindent”.

Ők sosem tiltakoznak, megcsinálnak mindent, amit kérünk tőlük,  elismerik felsőbbrendűségünket, nem követelőznek, védik és őrzik portánkat, végtelenül hűségesek hozzánk, nem lehet megvásárolni tisztességüket.

Picur - szuka

Picur

 

Kívánom Neked, aki kutyát keresel, hogy tapasztald meg egy menhelyről kihozott kutya lojalitását, hűségét, mert ehhez fogható érzés nincs a világon.

Kérünk Téged, hogyha örökbe fogadni érkezel a menhelyünkre, előtte szerezd be, és feltétlenül hozz magaddal pórázt és hámot a kiszemetelt kutyus részére, mert mi ilyen felszereléseket nem tudunk adni.

Szeretettel várunk Téged keddtől vasárnapig a menhelyen 09 órától 15 óráig.

PÁVE