Gazdi leszek! Mit tegyek?

Felkészülés a felelősségteljes állattartásra

 Kedves Örökbefogadó!

Örökbeadott kutyáink sorsát nagyon szívünkön viseljük, de sajnos sok esetben tapasztaljuk, hogy a leendő gazdik nincsenek tisztában a kutyatartás alapjaival. Menhelyünk lehetőséget biztosít arra, hogy az örökbefogadott kutyát próbaidő után visszahozhassák, de ezzel ne éljünk vissza!!! Egy ilyen elválás a kutyán újabb mély sebeket ejt. Ezzel a pár kérdéssel, és néhány hasznos információval szeretnénk elkerülni, hogy meglepetések érjenek örökbefogadás után.

Alapvető szükségletek

Kérlek a lehetséges megoldások közül válaszd ki a helyeset! A helyes válaszok megtalálhatóak az utánuk lévő pár soros leírásokban.

Átlagosan hány évig él egy kutya?

·        5-8

·        9-14

·        17-20

Amikor kutyát veszünk magunkhoz, gondolnunk kell a jövőre is. Ha kölyökkutyát fogadunk örökbe, akkor jó esetben 15 évig velünk lesz. Gondoljuk végig, tudunk e vele minden nap foglalkozni, ha nyaralni megyünk, vagy valami baj történik velük, rá tudjuk e valakire bízni.

Naponta hányszor kell megetetni a kutyát?

·        napi 5-ször

·        háromnaponta

·        0-6 hónapos korban: napi 3x, 6 hónapos-1 éves korig: napi 2x, 1 éves kor után napi 1x

A 6 hónapnál fiatalabb kölyköt naponta háromszor etessük! Gondoljunk arra, hogy ez idő tájt a kölyök viharos gyorsasággal fejlődik, táplálékszükséglete (testtömegéhez viszonyítva) körülbelül kétszer annyi, mint egy felnőtté!
6 hónapos kortól 1 éves korig naponta csupán kétszer etessük. Az élelem összmennyiségét persze növeljük, hogy elősegítsük a kutya lendületes, gyors fejlődését.  A felnőtt kutyát 1-8 éves kora között naponta egyszer etessük. Az idős kutyáknál már érdemes a napi élelem adagot két részben odaadni (reggel és délután), hogy ne terheljük le a gyomrát.

Milyen alapvető vezényszavakat kell megtanítanunk neki?

·        saját neve, gyere ide, nem szabad, ül

·        menj innen, sicc, kapd el

·        keresd, hemperegj, hagyj békén

A kutyának rendszeres foglalkozásra van szüksége, igényli az emberi társaságot. A közös életet megkönnyíti, ha megtanítjuk neki az alapvető engedelmességet. Egy menhelyről kihozott kutya gyakran nem hallgat a saját nevére, vagy új családjától más nevet kap, ezt is meg kell neki tanítani. A legfontosabbak az ül, gyere ide, nem szabad vezényszavak, sokszor ezeket sem ismerik. Jutalomfalattal azonban könnyen megtaníthatóak bármire, csak egy kis idő kell hozzá. Ezek után jöhet a többi feladat: fekszik, lábhoz, pacsi, stb. A legjobb, ha kutyaiskolába járunk a kutyával.

Milyen gyakran kell állatorvoshoz/oltásra vinni?

·        minden évben

·        3 évente

·        5 évente

A menhelyről kihozott kutyák rendelkeznek a szükséges oltásokkal, chippel, de ez nem azt jelenti, hogy innentől nem kell állatorvoshoz vinni. A veszettség elleni oltást minden évben be kell adatni féreghajtóval együtt. Ezen kívül bármikor előfordulhat, hogy kedvencünk megbetegszik, baleset éri. Az állatorvosi költségek gyakran igen magasak, gondoljunk erre is! A legtöbb védencünk már ivartalanítva kerül gazdihoz, de előfordulhat, hogy a kutya rövid időt tölt csak a menhelyen, vagy még kölyök korában fogadják örökbe, és nincs idő az ivartalanításra. Ilyenkor az örökbefogadó köteles ivartalanítani saját költségén a kutyát, és oltási könyvében ezt a menhelynek bemutatni. Ez nagyon fontos, így tudjuk elkerülni a nem kívánt szaporulatokat, és megelőzhetjük, hogy még több gazdátlan kutya kóboroljon az utcákon.

Mit eszik a kutya?

·        kizárólag a házi koszt maradékát

·        maradékot, jó minőségű száraztáppal és konzervvel kiegészítve

·        amit talál

Kizárólag a házi koszt maradékával nem táplálható jól a kutya. Neki is szüksége van fehérjére, szénhidrátokra, vitaminokra és nyomelemekre. Ezeket leginkább a jó minőségű állateledelek biztosítják számukra. Emellett nagyon fontos, hogy mindig legyen előtte friss víz.

Lakásban tartott kutyát milyen gyakran kell sétáltatni?

·        naponta egyszer

·        naponta legalább háromszor

·        kétnaponta

A mozgásigény kielégítése nagyon fontos, ugyanakkor időigényes feladat. Kedvencünknek rendszeres mozgásra és sétákra van szüksége. Ha lakásban tartjuk a kutyát, akkor legalább napi háromszor sétáltatni kell. Persze nem kell minden alkalommal több órás sétákra vinni. Napi rutinunkba ezeket a sétákat feltétlenül be kell tudni illeszteni. Természetesen a kertben tartott kutyák sem vetik meg a sétát, nekik is szükségük van rá, nem csak a mozgás miatt, hanem az őt ért ingerek, élmények miatt.

Menhelyi kutya kiválasztása

Ha már tisztában vagyunk egy gazdi felelősségeivel, akkor át kell gondolnunk, hogy milyen kutyát szeretnénk. Vegyük figyelembe saját életformánkat, lehetőségeinket, és a kiválasztott kutya tulajdonságait, igényeit:

·        egy sportos alkatú embernek kitűnő választás lehet egy gyors, nagy mozgásigényű vadászkutya, akivel eljárhat akár futni, kerékpározni;

·            ha gyermek is van a családban, akkor érdemes békésebb, türelmesebb természetű, esetleg kölyökkutyát előnyben részesíteni;

·        időskorban elsősorban kisebb termetű, nyugodtabb természetű, felnőtt kutya javasolt, hiszen egy kölyökkutyával még sok lehet nekik a gond.

Ha eldöntöttük, hogy menhelyről szeretnénk kutyát, akkor gondoljunk bele, hogy gyakran 50-100, esetleg több száz kutya közül kell választanunk.

A következő néhány gondolat segítséget nyújthat a választásban.

Kérhetek segítséget a választásban az itt dolgozó önkéntesektől?

Természetesen igen, sőt, mindenképpen beszéljük meg elképzeléseinket a menhelyen dolgozó önkéntesekkel, gondozókkal, hiszen ők ismerik legjobban az itt élő kutyákat, vegyük figyelembe tanácsaikat.

Várjuk meg, hogy a kutyák közeledjenek hozzánk!

A menhelyen élő kutyák pontosan tudják, ha valaki örökbefogadási szándékkal érkezik, ezért adjunk nekik is esélyt, hogy ők válasszanak. Ha egy kutya nem közeledik azonnal hozzánk, esetleg fél, elbújik, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem kedvel. Sajnos sok kutyának rossz tapasztalatai vannak az emberekkel, esetleg menhelyre kerülés előtt bántották. Nekik több időre van szükségük.

Adjunk neki időt!

Ha egy félős, depressziós kutyát szeretnénk, semmiképp ne hamarkodjuk el. Több alkalommal látogassunk el hozzá, töltsünk vele minél több időt az örökbefogadás előtt, hogy megbízzon bennünk.

Ismerjük meg a kiválasztott kutya előéletét!

Tudjuk meg honnan került a menhelyre, milyen körülmények között élt előtte, mennyi ideje él a menhelyen, volt e már örökbefogadva, így sokkal könnyebb megismerni és megérteni. Azt tudnunk kell, hogyha a kutyát valaki már egyszer visszahozta örökbefogadás után, arról nem a kutya tehet legtöbbször! A kiskutya megnő, már nem olyan aranyos, esetleg szétrág valamit, mert nem foglalkoznak vele eleget, nem fogad szót, mert nem tanították meg rá, stb. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy örökbefogadás után mennyire nem tesz jót a kutyának, ha visszakerül a menhelyre!

Ha van már otthon másik kutya:

Mielőtt hazavisszük az új kutyát, mindenképp ismertessük össze meglévő kutyusunkkal egy semleges területen. Előfordulhat, hogy nem jönnek ki egymással, főleg ha azonos neműek. Persze ez is összeszoktatás kérdése, inkább hozzuk magunkkal otthoni kedvencünket, és például tegyünk egy közös sétát a kutyákkal, figyeljük viselkedésüket.

Ne lepődjünk meg, ha a gondozók keresztkérdéseket tesznek fel nekünk!

Egy jól működő menhelyen alapfeltétel, hogy örökbefogadás előtt megismerjük az örökbefogadó életkörülményeit. Volt e már kutyánk, mi történt az előző kutyával, mi a munkánk, hányan élünk a háztartásban, mekkora a kert és a kerítés? Ezek a kérdések csupán arra szolgálnak, hogy a gondozók meggyőződjenek arról, hogy a kutya valóban jó helyre kerül. Az is előfordulhat, hogy a későbbiekben meglátogatják a kutyát.

Köszönjük, hogy végigolvastad ezeket a fontos tudnivalókat. Sikeres örökbefogadást, és sok boldog együtt töltött évet kívánunk!

 Pomázi Állatvédő és Állatsegítő Egyesület csapata

Forrás:

http://www.pilisbudaikutyasok.hu

http://www.pomazikutyak.hu

http://www.lylani.lapunk.hu/